Sunday, 18 November 2012

Newly completed semi-D, Villa Avenue, Equine Park, Seri Kembangan




Newly completed semi-D, Villa Avenue, Equine Park, Seri Kembangan with club house facilities.

Located at a strategic location at the intersection of SKVE (or SILK) and LDP with just minutes access to Maju Expressway (MEX), this location is a GEM! SKVE now already connects to ELITE Highway and Saujana Putra with ongoing works now to extend the SKVE to connect to Port Klang eventually. Another fast growing place as located in "Golden Triangle of Southern Corridor" Putrajaya/Cyberjaya - Puchong – Seri Kembangan. Seri Kembangan seems to be getting closer to Puchong, Old Klang Road and Sri Petaling, where developments are taking place rapidly.

Besides the highways, public transport is available via KTM Komuter (Serdang station), Rapid KL bus service, and taxis. Indeed, from Seri Kembangan, one can head to Bandar Mahkota Cheras, Bandar Sungai Long, Cheras Selatan and Kajang through SILK Highway. Confirmed Interchange Serdang-Kinrara-Putrajaya (SKIP) Highway at Equine Park.

Close by amenities includes:
- Giant
- Jaya Jusco Equine Park
- Pasar Borong Selangor
- Alice Smith International School
- Government school @ Desaminium
- Putrajaya Terminal (Putrajaya KLIA Transit Station)
- Cyberjaya
- Commercial centre (Permai Square/Putra Walk)

Key selling points for the house include:
- Hill top / last row and open space (Ayer Hitam Forest Reserve view)
- Opposite children playground
- Super built-up and modern design
- Guarded and gated community
- 4 bedrooms and 4 bathrooms (plus 1 powder room)
- 2 storage rooms
- 3,000 sqft built-up (land area 40’ x 80’)
- 3 car park (side-by-side)
- Auto gate
- Stamp concrete (car porch)
- Shower screen in all bathroom
- Flooring for all bedrooms
- Full heights tiles for all bathrooms
- walking distance to club house

Loan & lawyer can be arranged
Buyer must prepare 10% deposit (3% upon booking & 7% upon signing S&P agreement)
Balance 90% payment via bank loan / cash.

For viewing, please contact me (Eja);
H/P : 012-956 8209
Email: ejarealty@yahoo.com



APARTMENT FOR SALE AT PUCHONG PERMAI





An apartment with good condition. 
Near to supermarket, public transport, easy access to LDP highway.

- Price RM75K

- Non-Bumi Lot
- Size 750 sqft
- 3 room + 1 bathroom
- Leasehold

Loan & lawyer can be arranged

Buyer must prepare 10% deposit (3% upon booking & 7% upon signing S&P agreement)
Balance 90% payment via bank loan / cash.

For viewing, please contact me (Eja);
H/P : 012-956 8209
Email : eja_property@yahoo.com



Sunday, 9 September 2012

THE LAKE RESIDENCE, PUCHONG

Discover this good opportunity for future house buyer out there..
Please look into this ;


Located in the vicinity of Puchong, one of the most vibrant and established towns in the Klang Valley, 
The Lake Residence features stylish town houses nestled beside a scenic lake.

Combining charming surroundings with affordability makes this development one of the more coveted

 properties in the area. Its low density and full recreational facilities creates a perfect setting to raise a
 family or make a home. The lake offers plenty of chances for a lazy evening stroll or fishing with the kids.

The Lake Residence is within easy reach of the main Puchong town centre with its range of facilities 

such as hypermarkets and shopping malls, restaurants and entertainment outlets, medical centres and
 more.

Features 

  • Located in the heart of Puchong central business area, with easy access to schools and colleges, 
  • hypermarkets and shopping malls, hospitals and clinics, and a prime retail zone.


TYPE A

Two-storey Town House ( Type A ) 22' x 80'
FROM RM
317,967*
* After 7% Bumiputera Discount




Imagine a place with rich natural flora and fauna and a friendly living atmosphere - all within the vicinity of a vibrant town. Welcome to The Lake Residence, an urban waterfront dwelling where serenity and convenience are the building blocks to perfect living. 
Ground FloorFirst Floor
Features3+1 bedrooms & 2 bathrooms
Gross built up1,390 sq. ft. 1,397 sq. ft.
Total units8382
LBS Hassle-Free Home Ownership Programme**
  • RM2,000 down payment only
  • RM28,000 Rebate
  • Legal Fees for SPA borne by Developer
  • Disbursement for SPA borne by Developer
  • Free security fee for 12 months (worth RM600)
  • Easy payment scheme available (Only for 1st 10% deposit by 3 monthly interest-free instalments) 




TYPE B

Two-storey Town House ( Type B ) 22' x 80'
FROM RM
345,867*
* After 7% Bumiputera Discoun

Lake residences town house b




magine a place with rich natural flora and fauna and a friendly living atmosphere - all within the vicinity of a vibrant town. Welcome to The Lake Residence, an urban waterfront dwelling where serenity and convenience are the building blocks to perfect living.
Ground FloorFirst Floor
Features3+1 bedrooms & 2 bathrooms
Gross built up1,390 sq. ft. 1,421 sq. ft. 
Total units67 67 
LBS Hassle-Free Home Ownership Programme**
  • RM2,000 down payment only
  • RM28,000 Rebate
  • Legal Fees for SPA borne by Developer
  • Disbursement for SPA borne by Developer
  • Free security fee for 12 months (worth RM600)
  • Easy payment scheme available (Only for 1st 10% deposit by 3 monthly interest-free instalments)
  **Terms & Conditions Apply



For more detail ;
http://www.lbs.com.my/horizontal-items/residential/townships/klang-valley/the-lake-residence/overview

Sunday, 8 January 2012

DIVIDEN ASB 2012

This is really good news for this starting 2012...ASB DIVIDEN IS 7.65 sen/unit & BONUS 1.15 sen/unit.....SMILE & GRATEFUL....!!!


I share the graph from bebas-hutang.com shows that the statistics of ASB dividen & bonus since 1990...
Hmmm....now can make us smile right...


Tuesday, 13 December 2011

TIPS MEMBELI RUMAH

1) LOKASI


Sebelum kita membeli rumah, adalah penting utk mempunyai objektif yang jelas untuk apa rumah itu dibeli:

- Beli rumah untuk terus diduduki
- Beli rumah untuk investment

Ciri2 yang penting utk kedua2 kriteria di atas:
- Lokasi
- Lokasi
- Dan Lokasi


2) AGEN


Kadang2 kita selalu untuk mengelak dari menggunakan agen. Alasan yang diberikan kerana if kite dapat berjumpa dengan tuan rumah, or deal directly with the owner, kita akan dapat harga yg jauh lebih murah.

Sebenarnya kita silap. 

Kita sebenarnya boleh leverage on knowledge and kepakaran yang ada pada agen.

Misalannya sekiranya harga yang diletakkan oleh Tuan Rumah RM300,000. Kita boleh survey harga market persekitaran dan minta Agen untuk bantu kita mendapatkan harga yang kita mahukan. Contoh RM250,000.

Sebagai Agen, mereka mempunyai pengalaman untuk berurusan dengan Tuan Rumah dan silap haribulan kita boleh dpt harga yang kita mahukan :)

Just minta tolong mereka fight untuk kita. Yang penting kita tak perlu bayar apa2 pada agen, tuan rumah yang akan bayar komisyen pada agen. So if kita dapat dengan harga yang kita nak, then kita proceed if tak put a full stop survey lagi property yang lain :)

Website2 yang saya gunakan untuk property hunting di Malaysia adalah seperti dibawah:
1) Mudah.my
2) www.iproperty.com.my
3) www.propwall.my
4) thinkproperty.com.my
5) www.fullhouse.com.my/
6) dan lain2...


3) PINJAMAN PERUMAHAN

Sebenarnya saya  kini tengah dalam process membuat pinjaman perumahan.

Sebelum ni, saya rasa pinjaman perumahan amat menyusahkan dan melecehkan sbbnya saya terpaksa pergi ke setiap bank untuk mendapatkan best rate masing2.

Setiap bank pulak akan claim bank merekalah yang offer best rate. Paling kurang sabar bila pergi ke bank2 tersebut dan pegawai in charge takde and terpaksa datang balik. Waste of energy and efford.

Little did i know yang sebenarnya kita boleh menggunakan mortgage consultant  for them to do all the running activities for us. Dorang ni macam runner la kirenya...

Actually dorang bukan sahaja boleh check the best rate for us, bahkan ade link dgn lawyer and everything and we can ask for discountsssss :)

Paling best, dorang yang akan chase kita utk dptkan all the documents for bank approval. Yelah, kite ni sometimes kene ketuk (eh pls read too busy) with all our stuffs and everythings :D so dorang ni kirenye one stop centrelah :)

4) TATACARA BERURUSAN DGN AGEN

Adalah penting untuk kita buat sedikit kerja rumah mengenai Agen yang baru kite kenali sama ada di internet mahupun di luar. Agen yang bertauliah ialah Agen yang berdaftar dengan The Board of Valuers, Appraisers and Estate Agents Malaysia
So, mcm mana nak check?

1) Sewaktu berurusan dengan Agen tersebut dapatkan Business Card beliau
2) Dlm business card tu mesti ada Company Agen terbabit beserta nombor pendaftaran seperti E777 untuk individu dan E (3) 0211 untuk firma hartanah
3) Pergi ke laman http://www.lppeh.gov.my/
4) So check Company terbabit sama ada berdaftar dgn LPPEH atau tidak. Sekiranya tidak berdaftar, jgn sekali2 mengambil risiko ya tuan puan sbb if berdaftar kite boleh buat aduan kepada LPPEH untuk sebarang masalah dikemudian hari.
5) Paling penting sewaktu membayar 3% deposit tu bayar kepada nama Company yang berdaftar tadi bukan pada nama Agen ya.

Semoga tips ini membantu anda :)
Selamat menggunakan khidmat Agen Profesional...


5) DOKUMEN SOKONGAN


Mungkin sesetengah dari anda dah tahu, tapi saya baru tahu bahawa amatlah penting untuk kita membuat watermark pada dokumen yang dihantar kepada Agen, Mortgage Consultant mahupun bank sewaktu membuat urusan pinjaman perumahan, lawyer dan lain2 lagi.

Kenapa?
Supaya dokumen kita tidak disalah gunakan oleh pihak yang tak bertanggungjawab seperti memohon kredit kad dan sebagainya.

So, macam mana nak buat watermark?

Senang sahaja, sekiranya anda pengguna photoshop, boleh menggunakan software tersebut dan adjust opacity of the font color supaya tidak mengganggu isi kandungan dokumen tersebut.

Ataupun google sahaja "free watermark software" dan download applykan kepada semua dokumen anda.

Saturday, 22 October 2011

MILIKI BANGLO IDAMAN DENGAN HARGA MAMPU MILIK

Nampaknya ada berita baik untuk saya kongsikan di sini pada hari ini...Pasti ramai yg memasang impian utk memiliki rumah besar dilengkapi kolam renang dan dikelilingi suasana hijau yang tenang bukan...Pasti ramai yg beranggapan rumah banglo sebegini pasti mahal dengan harga yg pasti mencecah jutaan ringgit..Opppsss anda silap jika berfikiran begitu...Sekarang mari kita saksikan tawaran yg cukup istimewa dari salah sebuah pemaju hartanah bumiputera terkenal iaitu Al-Ansar Properties...

Impian Villas


Alami Suasana Percutian Desa
  • REKABENTUK MODEN berkonsepkan BANGLO RESORT
  • Dilengkapi dengan KOLAM RENANG untuk bersantai dan beriadah bersama keluarga.
  • Mewujudkan Suasana Kejiranan yang harmoni dan damai
Lokasi
  • 5 Minit ke LCCT
  • 35 Minit ke Bandar Baru Bangi
  • 30 Minit ke Putrajaya / Cyberjaya
  • 20 Minit Ke Nilai
  • Berhampiran Taman Dataran Abadi
  • Pelbagai kemudahan Sekolah, Masjid, Pasaraya dan lain-lain


Jadual Harga



Pelan Lantai




Pelan Lokasi



Friday, 14 October 2011

PROSES MEMBELI RUMAH

Ini adalah merupakan topik HOT memandangkan ramai di kalangan sahabat handai yang bertanya kpd saya bagaimanakah proses untuk memiliki rumah sendiri. Ramai orang terutamanya golongan muda yg beranggapan memiliki rumah adalah satu proses yg sukar, memakan masa dan byk kerenah. Tak kurang juga yg takut ditipu oleh agen2 yg menjual rumah atau takut rumah yg dibeli tak siap.



Beberapa Aspek Penting bagi Pembeli Rumah
Sebelum anda membuat keputusan bagi membeli rumah, sila pastikan:
 
Pemaju Perumahan mempunyai lesen yang sah dan masih lagi berkuatkuasa
 
Mempunyai permit iklan dan jualan yang sah dan masih lagi berkuatkuasa

Kenal Pasti Jenis Rumah
Surat Perjanjian Jual dan Beli (SPJB) untuk tanah dan bangunan (landed property) seperti rumah banglo, rumah berkembar dan rumah teres ialah 24 bulan. SPJB untuk bangunan yang dipecahbahagikan (Building intended for subdivision) seperti kondominium, rumah pangsa, apartment dan rumah bandar ialah 36 bulan.
 
Pembeli adalah dinasihatkan mendapatkan brosur/risalah secara percuma daripada pemaju di mana di dalamnya terdapat semua maklumat penting projek termasuk nombor lesen, permit dan sebagainya.

Status Tanah
Pastikan status tanah sama ada:-
 
Hakmilik Kekal - bermakna selama-lamanya kekal.
 
Pajakan – pastikan baki pajakan tamat pada tarikh pembelian.
 
Rezab Melayu.
  
* Semakan mengenai status tanah ini boleh dibuat secara carian di Pejabat Tanah atau Pejabat Pendaftar Negeri.

Maklumat Brosur
Brosur diberi percuma oleh pemaju dan pastikan kandungan brosur mempunyai maklumat berikut:-
 
Nombor lesen pemaju perumahan dan tarikh sah laku;
Nombor permit iklan dan jualan dan tarikh sah laku;
Nama dan alamat:
 i)
Pemaju perumahan berlesen
 ii)
Ejen-ejen yang diberi kuasa (jika ada)
 iii)
Pemegang surat kuasa wakil (jika ada)
 iv)
Syarikat pengurusan projek (jika ada)
Status tanah:
 i)
Bebas
 ii)
Pajakan - pastikan tarikh tamat pajakan
 iii)
Bebanan – sama ada telah dicagarkan kepada bank untuk pinjaman.
Dekripsi kedudukan
 i)
Spesifikasi bahan binaan rumah
 ii)
Luas bangunan
 iii)
Kemudahan/perkhidmatan
Nama projek perumahan, jika ada;
Tarikh projek perumahan dijangka siap;
Harga jualan setiap jenis rumah;
Bilangan unit setiap jenis yang ada; dan
Nama Pihak Berkuasa Tempatan yang meluluskan pelan-pelan bangunan dan nombor rujukannya.

Hak dan Kepentingan Pembeli dalam Perjanjian Jual dan Beli Rumah
Perlu difahami isi perjanjian Jual dan Beli rumah sepertimana JADUAL G dan H yang terdapat dalam Peraturan-Peraturan Pemaju Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1989.

Bayaran Pertama
Pembeli perlu menandatangani SPJB pada masa pembayaran pertama 10% harga rumah dibayar kepada pemaju. Pastikan tarikh bayaran pertama dan SPJB adalah tarikh yang sama.
Untuk makluman pemaju tidak boleh mengutip apa-apa bayaran dengan nama apa pun tanpa suatu Surat Perjanjian Jual dan Beli.
Pastikan apa-apa tuntutan bayaran ansuran kepada pemaju disokong dengan satu perakuan yang ditandatangani oleh Arkitek atau Jurutera Pemaju yang bertauliah.

Faedah Yang Dikenakan
Sekiranya pembeli atau pembiayaan (End Financier) pembeli gagal membayar bayaran ansuran dalam tempoh 21 hari bekerja dari tarikh menerima notis bertulis bayaran, pembeli akan dikenakan faedah oleh pemaju yang dikira dari hari ke hari atas kadar 10% setahun ke atas ansuran yang tidak berbayar.

Pembatalan Perjanjian Jual dan Beli
Sila ambil ingatan bahawa kegagalan pembeli membayar bayaran ansuran dan faedah yang dikenakan bagi suatu tempoh melebihi 28 hari, pemaju boleh menamatkan perjanjian Jual dan Beli. Pemaju hendaklah menghantar Surat Berdaftar A.R. kepada pembeli tentang hasratnya membatalkan Perjanjian Jual dan Beli. (sila rujuk subfasal 10(1)(a), 10(2) dan 10(3) dalam Jadual G atau Jadual H, Perjanjian Jual dan Beli)

Bayaran Penyelenggaraan Infrastruktur
Pembeli hendaklah membayar kos penyenggaraan infrastruktur dari tarikh pemilikan kosong sehingga masa penyenggaraan infrastruktur diambil alih oleh Pihak Berkuasa Berkenaan atau Badan Pengurusan Bersama (bagi bangunan yang bermaksud dipecahbahagi).
Infrastruktur yang dimaksudkan ialah:
Bagi tanah dan bangunan
 
Jalan, jalan masuk rumah, parit, pembentung, saluran air dan loji pembentungan bagi pemajuan perumahan berkenaan.
Bagi bangunan yang bermaksud dipecahbahagi
 
Jalan, jalan masuk rumah, parit, pembentung, saluran air dan loji pembentungan bagi bangunan berkenaan.

Bayaran Penyelenggaraan Perkhidmatan
Mulai dari tarikh pemilikan kosong pembeli hendaklah membayar bagi perkhidmatan-perkhidmatan seperti berikut:-
Bagi tanah dan bangunan
 (i)
Perkhidmatan pungutan sampah, pembersihan parit-parit awam, pemotongan rizab jalan.
 (ii)
Bayaran ini wajib dibayar hanya sehingga perkhidmatan ini diambil alih oleh Pihak Berkuasa Yang Berkenaan.
 (iii)
Pembeli hendaklah membayar pendahuluan sebanyak 6 bulan pada masa mengambil pemilikan kosong. Sekiranya selepas 6 bulan, perkhidmatan ini masih belum di ambil alih Pihak Berkuasa Yang Berkenaan, apa-apa pembayaran selepas itu hendaklah dibayar secara pendahuluan bulanan.
 
Bagi bangunan yang bermaksud dipecahbahagi
 (i)
Bayaran perkhidmatan adalah bagi penyenggaraan dan pengurusan harta bersama dan pembayaran bermula apabila pemilikan kosong diambil.
 (ii)
Pembeli hendaklah membayar deposit satu (1) bulan dan tiga (3) bulan pendahuluan bagi perkhidmatan penyenggaraan ini dan apa-apa bayaran kemudian hendaklah dibayar satu bulan terdahulu.
 
 (iii)
Bayaran perkhidmatan penyenggaraan ini wajib dibayar kepada pemaju daripada tarikh pemilikan kosong sehingga penubuhan suatu Badan Pengurusan bersama di bawah Akta Bangunan dan Harta Bersama (Penyenggaraan dan Pengurusan) 2007 (Akta 663).
 
 (iv)
Apabila Badan Pengurusan Bersama (Management Corporation) di tubuhkan di bawah Akta Bangunan dan Harta Bersama (Penyenggaraan dan Pengurusan) 2007 (Akta 663), perkhidmatan penyenggaraan akan diambil alih oleh Badan Pengurusan Bersama ini dan pembeli adalah wajib membayar perkhidmatan penyenggaraan kepada Badan ini dan bukan lagi kepada pemaju.
 
 
 
Ingatan :- Pembeli perlu mengambil ingatan bahawa perkhidmatan penyenggaraan ini wajib dibayar selagi pembeli adalah pemilik petak dalam bangunan yang diselenggarakan.

Kumpulan Wang Penjelas (Sinking Fund)
Bagi bangunan yang bermaksud dipecahbahagi sahaja.
Pembeli hendaklah pada tarikh mengambil pemilikan kosong petak mencarum kepada kumpulan wang penjelas suatu amaun yang sama dengan sepuluh peratus (10%) daripada bayaran perkhidmatan.
Pembeli hendaklah membayar deposit satu (1) bulan dan tiga (3) bulan pendahuluan sebagai caruman kepada Kumpulan Wang Penjelas mulai tarikh pemilikan kosong dan selepas itu caruman yang sedemikian hendaklah dibayar satu bulan terdahulu.

Bayaran Cukai Tanah, Cukai Taksiran dan Lain-lain
Mulai dari tarikh Pemilikan Kosong atau tarikh harta dipindahmilik mengikut mana yang terdahulu, pembeli adalah bertanggungjawab membayar cukai tanah, kadaran, cukai taksiran dan bayaran-bayaran lain berkenaan dengan harta yang dibeli.


Tempoh Pemilikan Kosong
Pemilikan kosong bangunan dengan bekalan air dan elektrik sedia untuk penyambungan hendaklah diserahkan kepada pembeli dalam tempoh 24 bulan kalendar dari tarikh Perjanjian (bagi tanah dan bangunan) dan 36 bulan (bagi bangunan yang dipecahbahagi).


Syarat-Syarat dan Hak Pembeli Semasa Penyerahan Pemilikan Kosong (VP)
Pastikan harta bebas daripada sebarang bebanan semasa menerima notis penyerahan pemilikan kosong.
Sekiranya pemaju memajak tanah atau harta, minta pemaju selesaikan baki yang ada semasa penyerahan pemilikan kosong.
Syarat-syarat yang perlu dipatuhi:-
Perakuan dikeluarkan oleh Arkitek Pemaju yang mengesahkan:
 a.
Bangunan tersebut telah siap.
 b.
Bekalan air dan elektrik sedia untuk penyambungan.
Pemaju telah memohon:
 a.
Pengeluaran CFO melalui Borang E *
 b.
PBT telah mengeluarkan surat perakuan bahawa Borang E telah disemak dan diterima oleh PBT.
* Borang E adalah permohonan daripada Arkitek pemaju kepada PBT untuk pengeluaran CFO.
Pembeli hanya boleh menduduki rumah apabila CFO sudah dikeluarkan oleh PBT dan kerja-kerja mengubah suai rumah hanya dibenarkan selepas mendapat CFO serta kelulusan pelan oleh PBT berkenaan.
Semasa pemeriksaan bangunan, sebarang kecacatan sahih direkodkan dan diserahkan kepada pemaju untuk tujuan pembaikan. Pastikan anda mendapat salinan aduan.Pembeli berhak menuntut ke atas kelewatan pemaju menyiapkan rumah.

Bayaran Gantirugi
Sekiranya pemaju gagal menyerahkan Pemilikan Kosong Bangunan pada masa yang ditetapkan dalam Perjanjian Jual dan Beli, pemaju hendaklah membayar kepada pembeli gantirugi yang dikira dari hari ke hari dengan kadar 10% setahun daripada harga beli rumah.

Tempoh Liabiliti Kecacatan
Tempoh Liabiliti Kecacatan adalah 24 bulan selepas Penyerahan Pemilikan Kosong.

Penubuhan Perbadanan Pengurusan Bagi Tanah dan Bangunan Yang DiPecahbahagi
Satu Perbadanan Pengurusan akan diwujudkan oleh pembeli-pembeli apabila Hakmilik Strata bagi tiap-tiap petak dikeluarkan dan dipindahmilik kepada pembeli.
Selain daripada beberapa fungsi lain, Perbadanan pengurusan adalah bertanggungjawab untuk menginsurankan dan menyelenggara bangunan.

Pertanyaan atau Aduan Perumahan
Anda boleh menghubungi :
Bahagian Penguatkuasa
Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Paras 3, Blok B Utara, Pusat Bandar Damansara
50782 KUALA LUMPUR
No.Tel : 03 - 20932405
No.Fax : 03 - 20925049